Overweeg je om een zorgwoning in je tuin te laten bouwen? Dat is zeker geen slecht plan. Je kan dit tegenwoordig namelijk (in de meeste gevallen) vergunningsvrij doen. Het hoeft niet duur te zijn. En dit type woning doet vaak ook niet onder voor een reguliere woning.
Maar er zijn wel een aantal belangrijke zaken waar je jezelf van op de hoogte moet brengen. Denk aan zaken als:
- Wat zijn de voordelen en nadelen van een zorgwoning in de tuin?
- Aan welke voorwaarden moet je precies voldoen?
- Wat kost het precies?
- Hoe groot en hoog mag de zorgwoning zijn?
- Kan je een zorgwoning in de tuin doorverkopen?
- Heb je nog steeds recht op premies, subsidies of andere fiscale voordelen?
- Etc
Daarom gaan wij in dit artikel op al deze zaken in. En geven we je alle informatie die je nodig hebt over het bouwen van een zorgwoning in je tuin. Laten we dus meteen beginnen!
Wat zijn de voordelen van een zorgwoning in de tuin?
Een zorgwoning in de tuin heeft enorm veel voordelen. Sommige van deze voordelen liggen misschien wat voor de hand. Maar er zijn ook voordelen waar je misschien helemaal niet over hebt nagedacht:
- Je hoeft niet te verhuizen.
- Je kunt langer zelfstandig blijven wonen.
- Je hebt meer privacy.
- Je woont in een vertrouwde omgeving.
- Je hoeft geen ingrijpende verbouwing in je eigen huis te doen.
- Je hebt (in de meeste gevallen) geen vergunning nodig.
- Je mantelzorger hoeft niet te pendelen, waardoor je sneller hulp kan krijgen.
- Je kan de ruimte in je huis gebruiken om overige mantelzorgtaken uit te voeren.
- Je kunt zelf volledig bepalen hoe je de zorgwoning inricht. En het kan dan ook van alle gemakken voorzien zijn.
- Je kunt snel een prefab mantelzorgwoning volledig afgeleverd krijgen (productietijd tussen de 8 en 10 weken).
- Je helpt mee aan een oplossing voor de overvolle bejaardentehuizen en oplopende zorgkosten.
Wat zijn de nadelen van een zorgwoning in de tuin?
Wel zijn er natuurlijk ook nadelen waar je goed rekening mee moet houden. De voornaamste nadelen zijn:
- Je hebt voldoende ruimte nodig om de zorgwoning te bouwen.
- Je zult minder ruimte in je tuin hebben.
- Je mag de ondergeschikte wooneenheid tijdelijk hebben (verder in het artikel meer hierover).
Aan welke voorwaarden moet je voldoen?
Daarnaast zijn er ook een aantal voorwaarde waar oudere mensen aan moet voldoen. De wetgeving zegt dat je alleen een zorgwoning in je tuin mag hebben als:
- Je zorgwoning voldoet aan het bouwbesluit. Dit zijn alle regels op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.
- Je zorgwoning niet in de voortuin staat.
- Je maximaal één wooneenheid hebt die ondergeschikt is aan de hoofdwoning. Hiermee wordt bedoelt dat de zorgwoning kleiner (minimaal 1/3de) is dan de hoofdwoning.
- Je zorgwoning een maximale oppervlakte heeft van 50 vierkante meter.
- Je zorgwoning maximaal drie jaar in je tuin blijft staan, met de mogelijkheid tot een éénmalige verlenging van nog eens drie jaar. Daarna moet je wel een omgevingsvergunning aanvragen.
- Je eigenaar bent van zowel de hoofdwoning als de zorgwoning.
- Je zowel in de hoofdwoning als zorgwoning kan wonen.
- Je zorgwoning maximaal 2 bewoners heeft, waarvan minimaal één persoon 65 jaar of ouder is. Of waarvan minimaal één persoon hulpbehoevend is. Onder hulpbehoevend wordt verstaan: 1) iemand die hulp nodig heeft om zelfstandig te wonen, 2) iemand die in aanmerking komt voor een tegemoetkoming van de Vlaamse Sociale Bescherming, of 3) iemand met een handicap. Kinderen die ten laste zijn van een hulpbehoevende persoon worden niet meegerekend bij het maximum van 2 personen.
- Je in het geval van een speciale woning, zoals bijvoorbeeld een woning in een beschermd stadsdeel of monument, een vergunning hebt.
Wat kost een zorgwoning in de tuin?
Een prefab mantelzorgwoning is goedkoop en makkelijk. Wij bij Modulehome verzorgen namelijk het design, constructie, vervoer en de plaatsing. En onze zorgunits zijn ook duurzamer dan andere aanbieders. Hierdoor hebben ze een beter rendement.
Voorbeelden van seniorenwoningen in de tuin
Nu je weet hoeveel je ongeveer voor een zorgwoning kwijt kan zijn, wil je natuurlijk weten hoe zo’n type woning er precies kan uitzien. Hieronder kun je een aantal voorbeelden vinden van zorgwoningen die door ons gebouwd zijn.
In alle gevallen is dit volledig naar wens van de klant gebeurd.
Zorgwoning 1
Zorgwoning 2
Zorgwoning 3
Heb je interesse in een volledig op maat gemaakte mantelzorgwoningen en wil je meer informatie? Download dan hier onze brochure.
Veel gestelde vragen (FAQ)
Wij krijgen elke dag vragen opgestuurd over het bouwen van een zorgwoning in de tuin. En veel van deze vragen komen ook vaak terug. Daarom beantwoorden wij in deze sectie alle veel gestelde vragen.
Heb je een vergunning nodig voor een zorgwoning in de tuin?
Nee, dit is niet meer nodig. Alleen in het geval van een “speciale woning”, zoals bijvoorbeeld een woning in een beschermd stadsdeel of een monument, kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt. Informeer hiervoor bij je gemeente.
Heb je recht op premies, subsidies of andere fiscale voordelen wanneer je een seniorenzorgwoning in je tuin plaatst?
Nee, je wordt in deze situatie namelijk niet gezien als één gezin; je bent voor de wet twee aparte huishoudens. Daarom zul je geen fiscale voordelen of nadelen ervaren. Je kunt op deze website hier meer over lezen.
Hoe lang mag een zorgwoning in de tuin blijven staan?
Een mobiele zorgunit mag drie jaar in je tuin staan. En je mag deze periode één keer verlengen. Daarna moet je een omgevingsvergunning aanvragen.
Waar kun je een zorgwoning voor in de tuin kopen?
Er zijn veel aanbieders waar je een zorgwoning kan kopen. Elk van deze aanbieders heeft andere opties en hanteert zijn eigen prijs. Wij raden je daarom aan je goed te verdiepen in de verschillende aanbieders.
ModuleHome onderscheidt zich van de concurrentie, doordat onze woningen duurzamer zijn. Hierdoor heb je minder onderhoudt en behaal je een beter rendement.
Ben je nieuwsgierig naar onze service en wil je meer informatie? Download dan hier onze brochure.
Wie mag in een mantelzorgwoning wonen?
Je mag met maximaal twee personen in een mantelzorgwoning woning. Hiervan moet minimaal een persoon 65 jaar of ouder, of hulpbehoevend zijn. Uitzondering op deze regel zijn kinderen die ten laste zijn van het hulpbehoevende persoon. Je kunt hier meer lezen over de regels.
Hoe groot en hoe hoog mag een mantelzorgwoning in de tuin zijn?
Je mantelzorgwoning in de tuin mag maximaal 50 vierkante meter zijn. Daarnaast mag je woning maximaal 3 meter hoog zijn, met een “nokhoogte” van maximaal 5 meter. Onder nokhoogte wordt hoogste punt van het dak verstaan.
Heeft een mantelzorgwoning in de tuin een eigen adres?
Ja, je kunt een eigen adres aanvragen bij je gemeente. Wel gelden voor alle financiële regelingen (zoals uitkeringen en toeslagen) beide huishoudens dan als zelfstandige woning.
Kan ik een zorgwoning in de tuin opnieuw verkopen?
Ja, ook dit is mogelijk. En dat is natuurlijk geweldig. Want hierdoor kunnen de uiteindelijke kosten van je zorgwoning na gebruik behoorlijk laag uitvallen.
Hoe worden de prijzen van nutsvoorzieningen voor zorgwoningen bepaald? Geldt er een sociaal tarief?
Een zorgwoning wordt gezien als een volwaardige woning. Daarom gaat dit voor het grootste gedeelte op dezelfde manier als een normale woning. Er geldt dus geen sociaal tarief. Wel wordt er een compensatie voor de waterrekening verleend.
Je kunt hier meer lezen over de aansluiting van nutsvoorzieningen in een zorgwoning.
Heb je nog een vraag die je graag beantwoord ziet, maar die hier niet aan bod is gekomen? Stuur ons dan een mailtje op info@modulehome.be en we zullen ons best doen om je vraag z.s.m. te beantwoorden.